divendres, 30 de març del 2012

De ridícul


A la formosa vall de les terres del nord, el Rustifú vivia amb la seva dona, la Jasmita. Ell cuidava un ramat d'ovelles. Ella s'encarregava de l'hort. Un dia per setmana anaven al poble més proper, Querallabs, i venien el que podien. Entre el que treien de les vendes i el que sortia de l'hort vivien tranquils, amb humilitat i sense problemes.
Una dia, però, el Rustifú va sentir, a Querallabs, com uns homes parlaven de la ciutat. Es va interessar per la conversa i li van explicar què passava a la gran metròpoli. Ell va quedar fascinat. Sempre havia sentit històries de modernitat, però mai se les havia imaginat en pròpia persona. Mentre escoltava aquells homes, s'imaginava lluny d'aquella zona rural. Tant va ser així que, en arribar a casa, va convèncer a la seva dona per marxar d'allà.
En pocs dies van arribar a la gran ciutat, capital del país, lloc de corrupció i de vici. Allà van comprar un pis i van canviar la manera de viure. Ell treballava de fuster, ella en un supermercat. Aviat el Rustifú es comprà tot el que li semblava modern. En poc temps començà a lluir més que els seus veïns. 
Ella no veia amb bons ulls tots aquells canvis. No creia en els excessos del seu marit. Però cada cop que li comentava, ell li recriminava que la seva actitud no era prou urbanita. Ella abaixava el cap i mirava com la gent se'l mirava amb curiositat. Ningú a la ciutat gosava ser tan modern com el Rustifú. Un home, a ulls dels altres, que feia el ridícul per on passava. 

4 comentaris:

Gemma ha dit...

Una història de tots els temps. Ara en diem "nueborrico" . La desmesura del que mai a tingut.

Judith ha dit...

mai hem de perdre de vista els nostres orígens! bon cap de setmana!!! ;)

Yves ha dit...

@Gemma: ostres... amb la teva paraula m'ha vingut una altra q s'escau també molt pels nuevosricos: neoborrico! ;-)

@Judith: Massa gent els perd, no?

Yves ha dit...

@Gemma: ostres... amb la teva paraula m'ha vingut una altra q s'escau també molt pels nuevosricos: neoborrico! ;-)

@Judith: Massa gent els perd, no?