dijous, 10 de març del 2016

Relat del quinze

Va ser a l’any quinze, quan no esperàvem cap tempesta, que va ploure fins que es van inundar els nostres peus. Feia una calor espantosa. La humitat era tan alta que, en lloc de banyador, hauríem d’haver portat paraigües. Però l’aigua no va venir ni del mar ni del cel; va entrar en tromba, sense avisar, amarant els nostres cossos, calant en les nostres ànimes.
No vam gosar preguntar als Déus, ni tan sols no vam demanar explicacions a ningú dels presents mortals; vam assumir el cop com feien els soldats que no tenien accés a l’oracle.

Poc després, enduts per la curiositat, vam obrir aquells llibres sagrats, els que parlaven de Dànae i Perseu. Vam creure les divines paraules, el destí forjat per Zeus i les seves llavors d’or, vam creure en tot i no vam dubtar de res.

La jove i bella donzella, repudiada i exiliada per no haver comès cap crim. Tan blanca, tan pura, tan senzilla. Qui la voldria forçar? Qui podria creure que d’ella en sortiria sang parricida? Qui s’atreviria a demanar-li un fill que portés un disc letal a la mà?
Com una àncora que s’aferra a les roques i no deixa marxar el seu vaixell, com la mà d’un germà que no coneix la traïció, el destí és implacable quan l’han escrit els Déus.
Farem i desfarem, provarem de deixar-nos endur per impulsos instintius, ens creurem capitans de les nostres naus. Però a la nit, quan els ulls quedin closos i el cos desprotegit, el traç de la riera tornarà al seu llit i se sortirà de mare.