divendres, 3 de juny del 2016

Relat de vetlla

La mala folla que gastava el Ricard no la coneixia ningú, ni tampoc els seus veïns. Sempre pensant que era un bon jan que treballava molt, es mostrava respectuós amb tothom, fins i tot amb aquells que no el saludaven, no perquè intuïssin males conductes amagades en ell, sinó perquè a totes les escales hi ha inquilins que, per norma general, escopirien als seus veïns.
Vols saber per què? Jo tampoc. A vegades, però, tornava a passar. I els que es coneixien en realitat no sabien res l’un de l’altre. I així, com qui no vol la cosa, el Ricard va créixer en un barri que no sabia res d’ell.
La Teresina, que intuïa tot el que passava a la finca, va acabar morint sense poder descobrir la realitat, sense esbrinar què ocultava aquell noi que, amb el pas dels anys, cada dia que passava semblava més jove. Els que firmem el text diem “semblava” perquè en realitat no era, però tampoc deu ser important ni us ho hauríeu de creure, partint de la base que no firmem res, ni jo ni els altres, que no existeixen.
El dia de l’enterrament de la Teresina van col·locar una nota a l’escala: “La nostra veïna Teresina Gimpere va morir cristianament ahir a la nit. El seu cos serà exposat a la sala de vetlla del Tanatori del Nord”. Se sap que l’autor de la nota fou el president de l’escala, un home de cinquanta anys que estava fins els nassos de què els veïns es morissin. No ho suportava. Deia que per cada veí que moria ell perdia part de la seva vida fent gestions innecessàries, com penjar cartells, comprar corones i anar a veure familiars, que ni coneixia ni volia conèixer. El que no se sap és qui va redecorar el cartell amb un afegitó força graciós, si més no al parer d’alguns, que deia així: “Si voleu ballar corrandes, jo us en cantaré deu mil, les tenia la Teresina, lligadetes al pernil”. Val a dir que a gust de l’autor aquest text sobrava, per això el desenllaç va continuar així.
El Ricard es va presentar a la sala de vetlla vestit amb americana i pantaló de pinça. A sota hi duia una samarreta d’Scorpions i, com no volia escoltar a ningú, portava posats els cascos, amb els que sentia “Rock you like a hurricane”. Una de les amigues de la Teresina es va aixecar, com va poder -deuria tenir uns noranta anys-, i va apropar-se al Ricard. Abans de dir-li res, va llençar-li la bossa de mà pel cap, però ho va fer amb tan mala fortuna que va relliscar i va caure. Ell es va treure els cascos i la va intentar socórrer, però ja era massa tard. Tenia una ferida al cap que li havia causat una mort ràpida i gens dolorosa.

Aprofitant que les seves amigues ja eren allà i que el mossèn aquell dia tenia feina amb la Teresina, entre tots la van posar al costat de la seva amiga. El taüt era gran i elles petitones. On hi cap una, hi caben dues amigues. Les van plorar a la vegada. Van esperar la cerimònia, que va ser doble, i van tornar cap a casa. El Ricard va dormir al costat de la sala de vetlles. Esperant que arribés l’endemà i pogués seguir fent feina a cop de roc.